TAI CHI CHUAN                                               MEER DAN BEWEGEN ALLEEN

Tai chi chuan (tajiquan),  Qigong, Dantian, Mingmen, Qi, Wuji, Yin yang, Ba dua jin (8 stukken brokaat), Xing i quan, Bagua Zhang (8 palm), Liu He (six harmonies), Chan Si (silk reeling), Tui Shou (pushing hands), Fa Jin, 5 elementen, I-ji ch'uan (mind boxing), Taoïsme, Laogong, Yongquan, Huiyin, Baihui en nog veel meer zijn begrippen/benamingen die aan bod kunnen komen tijdens de les. Er is niet altijd een korte verklaring mogelijk voor elk woord door de geschiedenis die er aan hangt waardoor het dit op zich weer heel fascinerend maakt. Het is een never ending story dat steeds boeiender en mooier wordt. We beginnen hieronder met enkele basisbegrippen...


WAT IS TAI CHI (TAIJI)

Taiji is een oude Chinese filosofie over de natuurlijke wereld en is een van de centrale elementen van de traditionele Chinese cultuur.

Het woord Taiji zelf verwijst naar het 'grote oerbegin' van alles wat bestaat, en wordt vaak vertaald als het 'Opperste Ultieme'. Het is de staat van absoluut en oneindig potentieel, de eenheid vóór de dualiteit. Dit concept is vergelijkbaar met de begintoestand van het heelal op het moment van de oerknal, oftewel de initiële singulariteit. Vanuit deze staat werden Yin en Yang voortgebracht.

De Taiji-filosofie stelt dat alle natuurlijke fenomenen twee aspecten hebben: Yin en Yang. Het zijn de tegengestelde maar complementaire krachten die de twee primaire aspecten van het universum vormen. Yin en Yang zijn onderling afhankelijk en kunnen niet onafhankelijk van elkaar bestaan. Als er geen licht is, kan men niet praten over duisternis. Zonder stilte kan er geen concept van beweging zijn.

Verder zijn Yin en Yang nooit absoluut, zoals weerspiegeld in het Yin/Yang symbool. In het donker bevindt zich het zaad van licht, en in het wit vind je de essentie van zwart. Beide komen voort uit en bestaan ​​binnen de eenheid en het oneindige potentieel van Taiji, voortdurend wisselend en evoluerend. Een diepere inleiding tot de filosofische aspecten van Taiji is te vinden in de Online Academy studentenhandleiding.

Praktisch gesproken benadrukt de Taiji-filosofie het belang van het handhaven van het evenwicht tussen Yin en Yang - een perspectief dat van toepassing is op alle aspecten van ons dagelijks leven. Steek 100 uur van je week in je werk en je zult waarschijnlijk professioneel succes behalen (de Yang), maar wat zal de potentiële impact zijn op je gezondheid, je relaties en je andere verantwoordelijkheden (de Yin)? Maak uw keuzes met volledig bewustzijn en waardeer de resultaten ten volle. Door de beslissingen en uitdagingen van het leven vanuit twee verschillende hoeken te bekijken, kan men meer geaard, optimistischer en toleranter worden ten aanzien van processen en resultaten.

In algemeen gebruik verwijzen mensen vaak naar de krijgskunst Taijiquan (of Tai Chi Chuan) als Taiji (of Tai Chi). Hoewel technisch onnauwkeurig, biedt deze vereenvoudiging van de term wel een toegankelijke inleiding tot de filosofie en terminologie. Klik hier voor meer over de krijgskunst Taijiquan (of Tai Chi Chuan)


WAT IS TAI CHI CHUAN (TAIJIQUAN)

Taijiquan is een Chinese interne krijgskunst gebaseerd op de filosofie van Taiji. Het wordt ook gespeld als T'ai Chi Ch'uan, waarbij de naam vaak wordt vereenvoudigd tot Taiji of T'ai Chi in gemeenschappelijk gebruik. Taijiquan omvat elementen van verschillende vechtsporten, qigong ("interne energiecultivatie"), Chinese filosofie en traditionele Chinese geneeskunde (TCM), en er wordt gezegd dat het de essentie van de traditionele Chinese cultuur weergeeft.

Moderne Taijiquan kent vele verschijningsvormen en voorziet in een breed scala aan behoeften. Sommigen beoefenen Taijiquan als een langzame, sierlijke oefening voor het behoud van de gezondheid en een lang leven. Anderen bestuderen het als een traditionele vechtkunst, waarbij ze evenzeer de nadruk leggen op de snelle, explosieve gevechtsaspecten als op de zachtere bewegingen. Weer anderen voeren esthetische Taijiquan-routines uit die zijn gestandaardiseerd voor wushu- sportcompetities . Gezien het sterke meditatieve aspect, wordt Taijiquan ook beoefend als een vorm van "meditatie in beweging".

Ongeacht de stijl, sekte of school, alle algemeen erkende vormen van Taijiquan zijn geworteld in de Taiji-filosofie en benadrukken de kracht van spierontspanning, effectief gebruik van hefboomwerking en volledige lichaamscoördinatie, in plaats van toepassing van brute kracht in beweging.

Deze unieke praktijk heeft mensen van over de hele wereld aangetrokken, met naar schatting 100 tot 150 miljoen beoefenaars die tegenwoordig Taijiquan bestuderen (volgens het China's National Wushu Research Institute). En na eeuwen van ontwikkeling en verfijning door generaties meesters, is Taijiquan nog steeds een levende, ademende kunst, een kunst die voortdurend innoveert en evolueert om te voldoen aan de behoeften van mensen in de huidige samenleving.


VERSCHILLENDE TAI CHI-STIJLEN

Tai chi kent vele stijlen, waaronder o.a. de Yang-, Chen-, Wu en de Sun-stijl. De Yang-stijl wordt doorgaans langzaam uitgevoerd. De Chen-stijl is explosiever van aard en legt meer de nadruk op het zelfverdedigingsaspect van tai chi. De Wu-stijl is een vrij nieuwe vorm van tai chi, gekenmerkt door kleine, meer ingetogen bewegingen. De Sun-stijl bestaat uit een reeks van zachte vloeiende houdingen en hoge standen. Zo heeft elke stijl zijn kenmerken.